Krevety na Pak Choi

Hanka vaří z Pak Choi poměrně často. Já jsem si tuto zeleninu velice oblíbil, pro její cerstvost a jednoduchou přípravu která nezabere víc jak 10 minut.

Pak choi neboli BRUKEV ČÍNSKÁ je zelenina stejně jako naše klasické zelí. Jeho využití se u nás omezilo pouze na přípravu zeleninových salátů, existuje však více způsobů, jak pak choi v kuchyni používat. V dnešní době je již Pak choi k sehnání i v běžných supermarketech.

Pak choi je rostlina příbuzná mangoldu, která pochází z Číny a dá se pěstovat celoročně. Využívá se zejména v asijské kuchyni. Mimo skvělé chuti a křupavosti dodá pokrmům také mnoho cenných látek, např. vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, betakaroten, antioxidanty, z minerálů pak vápník, draslík, železo a hořčík. Pak choi má protisklerotické a protinádorové účinky, čistí organismus a pomáhá trávení. Tato zelenina navíc obsahuje jen velmi málo kalorií a napomáhá hubnutí. Používá se v nejrůznějších kuchyňských úpravách.

Využití ve studené kuchyni

Nejlepší je konzumovat pak choi v syrovém stavu, zachová si tak nejvíce cenných látek. Syrové listy můžete přidat do již zmíněných zeleninových salátů nebo do smoothies. Pak choi se dá kombinovat třeba s melounem, avokádem a citronovou nebo octovou zálivkou. Výživovou hodnotu čínského zelí je možné podpořit mléčným kvašením.

Využití v teplé kuchyni

Při tepelném zpracování mají listy tendenci rychle vadnout. Před použitím je proto na několik minut vložíme do misky s vroucí vodou a následně je na minutu ponoříme do ledové vody a osušíme.
Pak choi, poté můžeme dále využít při zapékání, grilování, dušení, smažení, ale i při přípravě polévek. Velmi vhodná je kombinace česneku a zázvoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *