JÁVA JAMPIT – odrůda BOURBON 1550m

Určitě jste se všichni už netrpělivě těšili na ALOHA Páteční příspěvek. Tak pro dnešní pátek mám pro vás připravenou opravdovou specialitu z daleké Indonésie, konkrétně z ostrova Jáva.

Crema a chuť kávy

Sladká chuť s tóny čokolády – taková je arabika Java Jampit. Čerstvě pražená a dobře pomletá vytvoří v šálku luxusní nápoj s bohatou a elastickou pěnou. Sametové tělo je ohromující. Káva má neobvyklou hloubku, kterou podtrhuje směs orientálních vůní. Čokoládová, hladká a pikantní.

Původ kávy

BIO Sencha

Plantáže Blawan & Jampit, odkud tato káva pochází, se nachází v nádherné krajině plné sopek a jezer. Východ exotického ostrova Jáva patří kávě od konce 17. století, kdy ji tam dovezli Holanďané. Z indonéského souostroví se kávová zrna vozila do Evropy na plachetnicích a říká se, že pytle byly používány jako potřebná zátěž. Díky mořské soli měla taková káva originální chuťový profil

Odrůda Jember se do Indonésie dostala z Etiopie přes Indii. Vyznačuje se tóny karamelu, javorového sirupu a čokolády. Všechny kávovníky jsou pečlivě tříděny a ošetřovány, aby bylo dosaženo maximální kvality bobulí. Ty dozrávají prakticky celoročně a také tak jsou sbírány. Vzhledem připomínají třešeň. Na rozdíl od ní není na plodech kávovníků (Coffea arabica) nejcennější dužina, ale pecky. Dvě tvrdá jádra charakteristického tvaru fazole je potřeba dužiny a obalů poměrně složitou cestou zbavit, pak fermentovat, dočistit a vytřídit. Výsledkem je zelená káva, která až správným pražením získá žádanou chemickou a fyzikální strukturu. Typický hnědý odstín kávových zrn je důsledkem karamelizace cukrů a karbonizace celulózy. Pražení je mimořádně delikátní proces, kterému věnujeme stejně velkou pozornost, jako výběru jakostní plantážní kávy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *