LÁVOVÉ PUMY

Tyto dva kameny od sebe nemůžou být vzdálenější. Dělí je od sebe celá zeměkoule. Přitom jejich původ je stejný. Jde o lávové pumy vyvržené sopečným výbuchem.

Horní kámen pochází z Havaje, z ostrova Kauai. Vyfotil jsem ho na západním pobřeží Na Pali během treku na Kalalau.

Ten spodní jsem vyfotil předevčírem u Počúvedelského jezera ve Štiavnických vrších na Slovensku. Vsadím se, že z toho milionů lidí, kteří kolem něho prošli, nebo na něj dokonce šlápli, není jediný, který by se pozastavil nad touto nevšední zajímavostí. Kdo by také hledal uprostřed Slovenska pozůstatky sopečné činnosti. Lidé zde jezdí z úplně jiného důvodu, vykoupat se, něco dobrého sníst a pár se jich rozhodně vyjít na vrchol Sitna pod kterým se jezero rozprostírá.

Štiavnické vrchy jsou totiž geomorfologickým celkem a patří mezi největší sopečné pohoří Slovenska. Kdysi zde stál mohutný stratovulkán jehož výška dosahovala 3000m a chrlil na všechny strany lávu. Díky tomuto jevu, právě zde můžeme pozorovat takovéto pumy, které při explozích vystřelila sopka. Ovšem pozůstatky sopečné činnosti, zde můžeme pozorovat i dnes. Například v podobě geologických zlomů, díky kterým v krajině vyvěrají termální prameny jako ve Sklenných teplicích.

Kladera Štiavnického stratovulkánu byla ohodně větší jako ta, jejíž torzo můžeme obdivovat na Poľaně

Poľana – je nejvyšší sopečné pohoří na Slovensku. Je pozůstatkem stratovulkánu Poľany a řadí se k nejlépe zachovalým sopkám Evropy. Mimo jiné je zde nejhojnější výskyt medvěda hnědého. Má tu dokonalé podmínky, protože kaldera je neobydlené a izolované místo.

Právě díky sopečným erupcím se v tomto kraji začalo těžit zlato, stříbro a železná ruda. Vždyť jenom zlata, zde bylo do dnes vytěženo přes 200tun. Bánská Bystrica- Štiavnica je odvozeno od slova Baňa = důl. V 16.století byly jedněmi z nejbohatších měst, právě díky těžbě vzácných kovů.

Takže, kdo ještě nenavštívil ten to kraj, doporučuji vzít s sebou krumpáč, čelovku a nějaké to zlato si nakopat. Vždyť podle odhadů je ho ještě nějakých 100tun pod zemí. Kdyby se vám však nepodařilo prokopat se dostatečně hluboko, nevěšejte hlavu, k vidění je tady toho spousta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *