AEG MYČKA – VÝMĚNA MOTORU OBĚHOVÉ PUMPY

Tak už je to tu zase, myčka se rozhodla že si zase prověří moji trpělivost. Ale mám pocit, že jí dám ještě šanci. Po posledním mytí se naší kuchyní prohnal oblak kouře a smradu po spálené elektronice. Myčka se šprajcla a já jsem ji duchapřítomně odpojil od přívodu elektřiny. Záplava se tentokrát nekonala.

motor pumpy

Po odkrytování vnějších plechů jsem zjistil, že závada je ve spáleném vinutí motoru oběhového čerpadla. Vinutí však zničehonic neodejde, tak jsem pátral po příčině evidentně z části zatopeného motoru.

Nejvíce pravděpodobný viník se mě zdál labyrynt změkčovače vody. Byl ucpaný a hlásil se o vyčištění nesprávnou funkcí odtoku přepadu, který ústí do retenčního prostoru pod myčkou, kde se nachází plovák. Vyčistit labyrint je docela pakárna, ale vzhledem k tomu že nebyl nijak poškozen, se mě nechtělo kupovat hned nový. Pomocí proudu vody a různých drátků a lanek jsem jeho prostor docela obstojně vyčistil. viz obrázek níže. Namazal a vyčistil jsem gumičky těsnění a vše jsem poskládal zpátky.

labyrint změkčovače vody

Motor jsem sehnal starý, bazarový z Polska za 900kč. Nový se prodává jako originální náhradní díl za 3500kč Do 23let staré myčky asi nemá smysl strkat nový. Demontáž motoru proběhla docela v pohodě, 1 svorkovnice a 2 hadice. Už při demontáži jsem tak nějak podvědomě tušil, že zpětná montáž nebude zadarmo. Měl jsem pravdu. Motor přišel z Polska za 3dny a byl kompletní vč. pumpy v dobrém stavu. Nasadil jsem ho na silentbloky a nasadil hadice na potrubí. Pak jsem se ale zasekl na silných sponách na zajištění.. To byl teda mazec. Přístup jak penězům a úhel natočení natolik nešťastný, že kleště po sponách pořád sjížděly. Odnesl to nehet na palci a nakonec i samotná myčka, když jsem ji chtěl vyhodit na cestu a přejet autem. No, za hodinu bylo hotovo, chce to mít prostě speciální nářadí nebo nekonečnou trpělivost.

motor a oběhová pumpa myčky AEG

Po výměně motoru a pumpy a vyčištění labyrintu jsem konečně zapnul ten pekelný stroj do zásuvky a připojil odpad a přívody vody. Myčka se rozběhla na poprvé a začala mýt nádobí jako zamlada. Jenomže na takový tlak už stařenka nebyla připravená. Zpod dvířek začala prokapávat voda na podlahu. Bylo mě jasné, že je na vině nějaké staré těsnění. Demontoval jsem tedy kryt dvířek a zjistil jsem, že mřížka krytu ventilátoru na sušení nádobí, co se vlivem chemie v myčce rozpustila před 3mi lety, už nepřitahuje těsnění ventilátoru a ten nový tlak po vyčištění labyrintu a zanesených rozstřikovacích ramen dále neudrží.

vadné těsnění ventilátoru

Odmontoval jsem tedy mechanismus ventilátoru (difuzér myčky nádobí) na sušení nádobí a kompletně ho vyčistil včetně těsnění. Aby bylo jasno, koupil bych dávno novou myčku, ale… Ty šroty co se dnes vyrábí, jsou opravdu daleko horší, než poctivé staré AEG. Ať už systémem uspořádání košů nebo sušením. Vždyť do těch dnešních myček už ani nedáte pořádný hrnec. Co se týká skládání příborů o tom ani nemluvím. Zlatý košík do kterého naperete všechny příbory jak se vám zachce a po umytí si je odnesete až k šuplíku.

Osobně považuji systém aktivního sušení (dnes turbo sušení) za daleko nejlepší systém. Je mě absolutně odporné, až zhovadilé používat systém odskoku dvířek, ač si ho nemůžou mnozí vynachválit. Veškerý horký vlhký vzduch jde přes hranu pracovní desky, která tímto i s okolním nábytkem bezesporu do pár let odejde.

ventilátor aktivního sušení

Nyní tedy sháním mřížku ventilátoru vzduchu, která se jako originální díl prodává za 350Kč. To lehce cloumá mými nervy a snažím se najít tento náhradní díl kolem 100kč, což se mě jeví jako adekvátní cena za 10 gramový kus plastu. Možná ještě vyměním i těsnění kolem dvířek a dávkovač leštidla, který se rovněž rozpustil před 5 lety. Ale tam už se mě cena 450 kč jeví daleko přívětivější. No já si snad nakonec zrepasuju celou myčku 🙂

Samozřejmě že taková práce musí být zábavou a duševní relaxací, protože jinak by to byla ekonomická sebevražda. Zapojená je celá rodina, jeden demontuje, druhý vytírá co vyteče, další čistí demontované díly. Pořád je to ale lepší, než sledovat počet nakažených Covidem, nebo ležet na gauči.

3 Responses

  1. Tom napsal:

    Jako fakt se moc bavím při čtení Tvých článků, takový kutil Tom, já to prostě opravím, i kdyby to nakonec mělo stát víc, než koupit novou 😀 Za mě palec nahoru 😉

  2. Tom napsal:

    Nejde opravit komentář, poslední smajlík měl být 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *