COŽ TAKHLE DÁT SI VANILKOVÉ KUŘE NA OSTROVĚ RÉUNION ?

Na Réunion se vyplatí zaletět z mnoha důvodů.

Cirque Mafate

Jedním z nich je jídlo. Zkřížením francouzsko-indicko-čínsko-africko-kreolské kuchyně, vznikly skvosty, kterým se nic nevyrovná. Jako například Kuře na vanilce. Cože? to je nějaká blbost, řeknou si mnozí. Není, je to místní specialita a je dokonalá. Ovšem tohle jídlo, je potřeba si vychutnat tam, kde ho vymysleli a kde ho už léta připravují tradičně a pořád stejně. S čočkou a rýží, v horské vesničce Hell Bourg, uprostřed kráteru sopky Cirque de Salazie.

Cirque de Salazie

Ale po pořádku. Už jenom samotná vesnice Hell Bourg má svá specifika. Kdysi dávno se zde ukryli otroci, kteří utekli před kolonizátory. Především se tady však zastavil čas.

horská vesnička Hell Bourg

Komunikace s místními lidmi a ochutnávání tradičních jídel považuju za nejhodnotnější zážitky z cestování. A tak jsme si z Hankou zajeli na pravou kreolskou večeři. Je však potřeba pochopit několik souvislostí:

malé náměstí s butikem, kde se rezervuje jídlo

1) Réunioňané a Kreolci zvlášť, chodí brzy spát, zkrátka se zde neponocuje. To znamená že po 18. hodině není ve vesnici otevřeno vůbec nic. V Hell-Bourgu je jediná restaurace a ta má otvírací dobu od 11-12:30 a večer od 18:30 do 20:00 a to jenom v některé dny a o víkendu je prostě zavřeno.

2) Čas zde nehraje žádnou roli. Do restaurace jsme se museli objednat. Rezervace se provádějí v místním butiku, kde se prodávají šaty a suvenýry 😀 Čas rezervace je velmi relativní. Měli jsme rezervaci na 18:30 a ještě v 19 hod byla restaurace zavřená. Přešlapovalo před ní asi 10 udivených lidí, kteří nervózně nakukovali přes okno jestli je vůbec někdo uvnitř. Pravděpodobně ještě neměli hotovou rýži 😀 10 lidí je na tuto vesnici poměrně dost, protože zde celkově žije tak 80 lidí. Taková skupinka už na ulici budí dost velký rozruch. Místní nás se zájmem pozorovali a snažili se pochopit kam tak spěcháme.

3) Kreolská kuchyně vychází z chudých afrických poměrů, černoši museli jíst vydatně a spotřebovalo se vždy všechno beze zbytků. Suroviny se používaly zásadně místní. Nejtypičtější plodinou je zde čočka, rýže, ovoce a místní, pro nás exotické koření. Nakonec se dveře restaurace přece jenom otevřely a mohli jsme vejít dovnitř. Restaurace je snad příliš silné slovo pro místnost, kde se usadí maximálně 12 lidí. Hospůdka to však byla opravdu útulná a stylová.

punč ala maison

Jelikož menu má jen pár položek, trvalo jen malou chvilku a jídlo bylo na stole. Vybrali jsme si místní specialitu Poulet a’la vanille (kuře na vanilce) s čočkou a rýží a punč ala maison (domácí Třtinový rum s čerstvou mangovou šťávou) Vše bylo dokonalé. Čočka jakou jsem ještě nejedl, a kuře dušené na vanilkových luscích, že to prostě nemělo jedinou chybu. Bylo toho hodně a bylo to splendidní. Tak exotické jídlo jsem ještě nikdy nejedl. Kuře bylo nasekané na kousky a bylo tam všechno. Čočka lehce opepřená akorát slaná a vařená ve vývaru. Na Réunionu se pěstuje hodně druhů čočky a ta má speciální chuť díky sopečné půdě, na které se pěstuje. V kuchyni kmitali tři zdatní Kreolci (černoši) Vše bylo dopředu uvařené na domácí úrovni.

Poulet a’la vanille

Úplně na závěr jsme dostali digestiv. Přesněji řečeno Rhum arrange. Tato Třtinová dobrota s macerovaným vanilkovým luskem je opravdu velmi unikátní pití. Poznali jsme pomeranč, skořici, hřebíček, a další exotické ovoce. Rum byl slaďoučký a hroooozně dobrý. Takový jsem ještě nepil!

Hell Bourg večer


No v 8 hodin se už pomalu zavíralo a všichni šli na kuťe. Jakmile se totiž jídlo vyprodá, restaurace se zavře a hotovo. Bylo to zkrátka takové domácí posezení u dobrých lidí. Takto vypadá Hell-Bourg a restaurace Ti’chouchou ve 20 hodin.

Večer jsme si v posteli ještě dlouho povídali o nevšedním zážitku a unikátní chuti výborné večeře.

A na závěr se s vámi podělím o ORIGINÁLNÍ RECEPT NA VANILKOVÉ KUŘE:

BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 1 kuře z volného výběhu nakrájené na kousky
  • 2 vanilkové lusky, nebo 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžíce oleje
  • 5 cl tmavého rumu nebo rumu s příchutí vanilky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule nakrájenou na kostičky
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 čajové lžičky kurkumy
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 15cl suchého bílého vína
  • 15cl smetany
  • 50 cl kuřecího vývaru
  • Sůl
  • Pepř

POSTUP:

Den předem:
1 / Připravíme si marinádu se medem, pepřem, vanilkou nebo vanilkovým extraktem a 2 lžícemi oleje
2 / Na kůži udělejte zářezy a štětcem potřete kuřecí kousky marinádou
3 / Nechte v lednici marinovat 24 hodin
4 / Poté připravte kuřecí vývar

Následující den:
1 / Na pánvi ohřejte 2 lžíce oleje
2 / Opečte kousky kuřete do zlatova a vyndejte je z pánve
3 / do pánve na výpek přidejte na krájenou cibuli, česnek a lehce usmažte

4/ Přidejte na krájenou kurkumu, tymián, kousky kuřete, bílé víno, a uveďte do varu
5 / za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 25 minut. 
6 / nakonec přidejte smetanu a semínka vanilkového lusku (vanilkový prášek) a 5 minut necháme redukovat. Na úplný závěr přidáme štamprli vanilkového třtinového rumu  

Podáváme s bílou kreolskou rýží a čočkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *