ČÍNSKÉ KNEDLÍČKY „DUMPLINGS“

Čínské knedlíčky jsou oblíbenou pochoutkou. Existuje jich ve skutečnosti několik různých druhů – gyozi (vařené nebo smažené na pánvi), potstickers (smažené a posléze dušené) a goyza (vařené nebo smažené). Chutné knedlíčky gyozi, které se vaří nebo smaží, si s trochou přípravy a snahy můžete udělat bez problémů sami doma.

Já vám dnes ukážu jak se připravují čínské Gyozi

RECEPT NA TĚSTO:

  • 500g hladké mouky
  • 300ml vody
  • 1/3 lžičky soli

MASOVÁ NÁPLŇ:

  • 500g mletého vepřového masa
  • 2 šálku čínského zelí pak choi
  • 1 lžíce zázvoru
  • 1 lžíce jarní cibulky
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1/3 lžičky bílého pepře
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce česneku

VÝROBA TĚSTA:

  • V misce smíchejte mouku, sůl a horkou vodu. Všechno důkladně propracujte, dokud nevznikne hezké, hladké těsto. Dřevěnou vařečkou ingredience zapracujte, dokud se nespojí. Z tohoto množství by vám mělo vyjít okolo 50 knedlíčků
  • Nechte těsto 10 minut odpočinout. Napomůžete tomu, aby se všechny suroviny dobře propojily. Během čekání zakryjte misku s těstem potravinářskou fólií, která zabrání vysychání. Mezitím můžete začít připravovat náplň do knedlíčků.
  • Položte těsto na pracovní plochu. Dobře poslouží velké prkénko. Pak těsto nakrájejte přibližně na 20 stejně velkých kousků, ze kterých budete tvořit knedlíčky.
  • Udělejte z každého kousku těsta placku. Jednoduše každý kousek těsta vezměte do ruky a zploštěte ho o prkénko, dokud nevznikne kulatá placička. Pak vezměte váleček na nudle a rozválejte placku do průměru asi 7 – 8 cm. Placičky nemusí vypadat jedna jako druhá, ale snažte se, aby měly pokud možno stejnou velikost.
  • Váleček můžete pomoučit, aby se na něj těsto nelepilo.
  • Placky okamžitě použijte nebo je uskladněte. Těsto byste měli ihned naplnit nebo je uložit v lednici, aby zůstalo čerstvé, zatímco připravujete nápň. V lednici vydrží placky až po dobu několika dní – jestliže je chcete skladovat déle, raději je zmrazte. Nezapomeňte je předtím pomoučit, aby se neslepily k sobě.

VÝROBA NÁPLNĚ:

  • Nakrouhejte zelí a dejte ho do nerezového hrnce. Pokud chcete být opravdu důkladní, můžete k zelí přidat trochu soli a nechat ho deset minut odležet v misce – sůl odsaje ze zelí přebytečnou vlhkost.
  • Rukama smíchejte zelí s mletým masem. Mleté maso je velmi jemně nasekané v mlýnku nebo robotu. Mletí se obvykle provádí ručně. Pokračujte a míchejte maso se zelím, dokud se spolu rovnoměrně nespojí.Do čínských knedlíčků se nejčastěji používá vepřové nebo jehněčí maso, ale poslouží i hovězí, kuřecí nebo krůtí. V jižní Asii se často používá skopové a to jak jehněčí, tak kůzlečí maso.
  • Přidejte do misky zbytek surovin a znovu promíchejte. Opakujte, dokud se všechno nespojí do hladké směsi. Nejlépe to jde rukama, ale pokud chcete používat raději vařečky, klidně můžete. Jen dejte pozor, abyste byli opravdu důkladní.
  • Zamichejte směs se zelím. Směs se tak trochu vysuší, můžete do ní přidat trochu oleje.
  • Naberte do každého knedlíčku náplň. Do středu každé placičky z těsta dejte asi dvě lžičky náplně. Nemusíte použít do každého knedlíčku úplně stejné množství, měla by vám ale vyjít tak, aby se dostalo na každý knedlíček.
  • Přeložte strany placičky k sobě. Okraj každé strany navlhčete mokrým prstem a pak je stiskněte k sobě, aby se slepily. Prstem zmáčkněte okraj po celé délce skladu, aby náplň zůstala uvnitř a nevypadávala ven. Nejprve přeložte těsto na polovinu a přitom ho slepujte k sobě. V obchodech se dají koupit i mechanické „lisy na knedlíčky“, které práci velmi usnadňují.
  • zabalené knedlíčky položte na pomoučený povrch. Díky tomu se nepřilepí a vy je snadno uvaříte nebo usmažíte

SMAŽENÍ:

  • V dostatečně velké pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu. Smažte nanejvýš 8 knedlíčků najednou. Jakmile se olej rozehřeje, dejte na pánev prvních osm knedlíčků a rozložte je tak, aby se jeden druhého nedotýkaly, jinak se mohou slepit.
  • Smažte knedlíčky 2-3 minuty, dokud jejich spodní strana nebude mít zlatohnědou barvu.
  • Přilijte do pánve 100 ml vody a rozpalte ji na vysokou teplotu. Zakryjte pánev poklicí a počkejte, než se voda úplně neodpaří. Pak teplotu opět snižte na středně vysokou a pokračujte ve smažení knedlíčků.
  • Přidejte do pánve olej, knedlíčky obraťte a dál je smažte, dokud nebudou naspodu křupavé a zlatohnědé. Až várku knedlíčků dokončíte, vyjměte je z pánve a položte na talíř, vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný olej. Také můžete knedlíčky vyjmout děrovanou naběračkou a přebytečný olej z nich oklepat zpátky do pánve.
  • Knedlíčky servírujte teplé a doplňte je oblíbenou omáčkou na namáčení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *