VÍTEJTE NA VOGSFÉŘE ANEB JAK SE CESTUJE V DOBĚ COVIDU

S publikováním tohoto příspěvku jsem dlouho váhal, protože dnes něco naplánovat, neznamená někam vycestovat. Víc než kdy jindy platí pořekadlo „Ráno je moudřejší večera“

KROK 1:  ODHODLÁNÍ

Po dlouhé době jsme se odhodlali a přes veškeré byrokratické překážky se pustili do Covidového cestování. Myslím, že jsem tímto překročil pomyslnou hranici mezi radostí a hnusem, který je nutné překonat, než se vůbec někam dostanete.

To nemluvím o tom, co vás potencionálně čeká v cílové destinaci… Do poslední chvíle totiž není jasné, jestli se tam dostanete a jaké podmínky tam v daný okamžik budou platit. Samozřejmě že sledovat konzulární informace velvyslanectví CŘ v dané zemi je nezbytnou nutností.

KROK 2:  OČKOVÁNÍ

Co tomu předcházelo? Tak samozřejmě první, druhé a nakonec i třetí očko, abychom se dozvěděli týden před odjezdem, že stejně musíme 24 hod před letem na test. To však neznamená, že někam vycestujete bez očkování.

KROK 3: TESTOVÁNÍ

 To je naprosto úžasná věc. Do poslední chvíle totiž nemáte nic jisté.  Výsledek PCR testu se běžně dozvíte do 40 hod a za expresní vyhotovení na letišti za něj vypláznete 7500kč. V případě AG testu si zahrajete loterii s jeho spolehlivostí. Takže nějaké storno pojistky v případě, byť falešně pozitivního výsledku jsou vám den před odjezdem k ničemu.  A TO SE VYPLATÍ !

KROK 4:  VYPLŇOVÁNÍ

Jste negativní? Super, můžete začít vyplňovat:

 „ Aby jste ale pochopili situaci, musíte se přesunout na planetu VOGSFÉRA na které žijí Vogoni.

Vogoni nejsou zlí. Jsou jen nevlídní, byrokratičtí a bezcitní. Nehnuli by prstem ani kdyby jejich babičku sežrala Žravá blátotlačka z Traalu (pokud by ovšem neměli písemný příkaz s dvěma kopiemi, poslaný shora, odeslaný zpět, vrácený k doplnění, ztracený, nalezený, archivovaný, podrobený veřejné debatě, znovu ztracený, tři měsíce kompostovaný a nakonec recyklovaný jako pevný podpalovač“

Nechápete ? OK.

Takže nejprve se zaregistrujete a vyplníte formuláře pro termíny testování. Pro let do cílové destinace s mezipřistáním je nutné zaregistrovat se a vyplnit příjezdový formulář pro každou zemi zvlášť.  A to i přes to, že je cílová destinace součástí země s mezipřistáním. Každá má totiž svůj vlastní byrokratický systém a vlastní formulář pro vstup.

Takže 1 formulář pro mezipřistání, do kterého „uploadujete“ certifikát o očkování a druhý certifikát o negativním testu. Pak musíte počkat než certifikáty „validují“ (ověří). Teprve potom je pro vás vygenerován a zpřístupněn QR kód, který je vyžadován úředníkem na letišti tranzitní destinace.

No a to samé vyplníte ještě jednou samozřejmě po předchozí registraci zase do cílové destinace. Pak to všechno pro jistotu ještě vytisknout, kdyby se posral telefon a přidat to k ostatním tištěným formulářům o očkování a testování, kterými se prokazujete na letišti v ČR.

To však ještě nekončí, protože jsme se dozvěděli, že vzhledem k rostoucí epidemiologické situaci musíme podstoupit ještě test na letišti po příletu do cílové destinace.

Nesmíme však zapomenout, že po příjezdu se musí vyplnit ještě příjezdový formulář do ČR a pravděpodobně si ještě zajít na jeden test. To však není jisté, protože podmínky testování po příjezdu se mění z hodiny na hodinu a tak se vyplatí sledovat on line zpravodajství a nebo pro jistotu tiskové zprávy ministerstva zahraničí.

KROK 5:  ZAMYŠLENÍ

Tomu říkám ta správná vlna, která vás naladí na dovolenou. Kdybych tohle tušil v létě při objednávání letenky, asi bych se na to býval vysral….. Pozor, bavíme se o evropské destinaci v rámci jednoho státu, nejde o žádný oblet zeměkoule.

Teď už jenom stačí, si týden před odletem nakoupit spoustu testů a důsledně se vyhýbat jakémukoliv kontaktu.

KROK 6:  BEZ RUČNÍKU TO NEPŮJDE

Takže pokud se vám cestování ještě nezhnusilo běžte si pro ručník. Každý totiž ví, že nezbytnou součástí cestovatele po galaxii je ručník a kniha Stopařův průvodce po galaxií.

Ta je úspěšnější než Nebeský rádce hospodyněk, prodávanější než třiapadesátero zábav při nulové gravitaci a diskutovanější než trilogie filozofických trháků Úlona Kolufida Kde udělal Pámbů chybu, Výběr největších Božích omylů a Co je ten Pámbů zač ?

V mnoha ležérnějších civilizacích na Východním okraji naší Galaxie dokonce Stopařův průvodce nahradil velkou Galaktickou encyklopedii jakožto zdroj veškerého vědění a moudrosti, neboť – ač má mnoho mezer a spousta informací je pochybných nebo přinejmenším hodně nepřesných – má proti starší a prozaičtější příručce dvě nesporné výhody.


Jednak je o něco levnější, a především má na obálce velký vlídný nápis: DON´T PANIC (NEPROPADEJTE PANICE).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *