LILIKOI BUTTER

Ale tohle je moc velká dobrota. Je to netradiční pochutina která se absolutně nedá přirovnat k ničemu co jsem doposud jedl. Když jsme si tuhle mňamku na Waipo markets koupili, nebyli jsme si jistí jestli by přežila týden cestování v kufru auta a tak jsme ji snědli.

Je to sladké, lehce kyselé, konzistence trošku pudinkové, chuti lilikoi 😆 bezvadně se to dá mazat ráno na croissant. No a já jsem našel konečně recept. Teď už zbývá jenom vymyslet kde seženeme Lilikoi. Na Havaji rostlo kolem cesty, jdu se mrknout ven. Nicméně recept je jednoduchý a používá se v něm lilikoi džus a ten si myslím, že sehnat půjde.

SUROVINY

  • 1/2 hrnku štávy z Lilikoi neboli mučenky. Používám čerstvé ovoce a ne šťávu nebo koncentrát ( trochu se obávám že v našich podmínkách budeme muset použít ten koncentrát) 
  • 1 hrnek másla .pokojové teploty nebo studené
  • 4 vejce 
  • 2/3 hrnku cukru . třtinový

POSTUP

Umístěte misku nad hrnec s vroucí vodou, a vařte nad párou.
Přidejte máslo a cukr. Míchejte, aby se spojily.


Poté vlijte vajíčka a šťávu z lilikoi a pokračujte v míchání.


Pokračujte v míchání, dokud tekutina nezačne houstnout a nebude schopna pokrýt zadní stranu lžíce nebo asi 10-15 minut.


Nalijte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Necháme vychladnout při pokojové teplotě. Po vychladnutí dejte do lednice.

Skladování

Lilikoi butter můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až sedm dní; lépe však také chutná čerstvé. Proto ho potřete na palačinky, muffiny, koláčky, toasty nebo vafle.

Jak odšťavnit lilikoi

Pravděpodobně se bude týkat pouze ostrovanů, jeliokož při ceně 30-50kč za kus bude těžko někdo vyrábět lilikoi z čerstvých plodů video tady

Pokud si nedáte pokoj a s lilikoi butter to myslíte vážně, tak jako já (a já vám ručím za to, že až ho jednou zkusíte pak už musíte) tak zde přidávám odkaz na maracujový koncetrát. Není levný, ale je ho 1,5kg.

Nespornou výhodou tohoto množství je jeho další využití. Můžete z něj vyrobit skvělé smoothie na léto, nebo přidávat po lžíci do zmrzlin, nebo vyrobit další specialitu, tentokrát z ostrova Madeira a tím je MARACUJOVÁ PONCHA

1 Response

  1. 1. 5. 2022

    […] až po různé rukodělné výrobky. nebo domácí kuchyni. Mám tím na mysli buchty, marmelády, lilikoi butter a jiné […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *