VALAŠSKÉ FRGÁLY

Jednoznačně nejlepší recept na valašskou tradiční pochoutku.

SUROVINY NA TĚSTO

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 40 g krupicového cukru
  • 15-20 g čerstvého droždí nebo 7g sušeného
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 60 g změklého másla
  • 60 g změklého sádla
  • 50 g moučkového cukru
  • citronová kůra dle chuti (čerstvá nebo sušená)
  • větší špetka soli

Těsto je na přípravu 2 frgálů o velikosti 40cm (plech). Těsto nechám kynout 1 hodinu. Rozdělím na 2 bochánky a rozválím na tenké placky na pečící papír položený na plechu malým válečkem. Okraje potřu bílkem. Nahoru navrstvím náplň a drobenku. Peču na 200°C horký vzduch 15 minut.

Na naplnění

povidla – švestková, hrušková nebo jablečná ředit rumem

tvarohová náplň (2x měkký tvaroh/1frgál, žloutky, cukr, vanilka, citronová kůra, rozinky v rumu)

Na drobenku

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g změklého másla
  • 120 g moučkového cukru
  • dle chuti třeba i perník ke strouhání (na tvarohovou náplň)

Na polití koláčů po upečení

  • 100 g másla
  • 1-2 lžíce moučkového cukru
  • mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
  • 50-100 ml rumu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.