PETRKLÍČ – PRVOSENKA JARNÍ

Jedna z posledních možností nasbírat si na sychravé podzimní dny nějaké bylinky a usušit si je.

V tuhle dobu můžeme sbírat Petrklíč.

Jde o trvalku a roste na vlhčích místech. Rostlina je částečně chráněná, Upřednostňuje ranní slunce. Sbírají se květy a listy, ovšem v případě, že máte rostlinu na své zahradě, můžete zužitkovat i kořeny, ve kterých je účinných látek nejvíce.

Petrklíč je mírně toxický, proto ho užívejte opravdu jen jako šafránu, a to i při pití odvarů nebo nálevů. Nehodí se ani pro těhotné ženy a pacienty s léky na ředění krve.

Pro svůj vysoký obsah saponinů užívá na ředění hlenů, zlepšuje vykašlávání a tlumí kašel. Doporučuje se proto při zánětech průdušek, a dokonce i při zápalu plic.

Je protizánětlivá a močopudná, působí na rozpouštění močových kamenů.  Může pomoci při bolestech hlavy, zvýšené teplotě, při špatném trávení nebo problémovém vyprazdňování.

Známé je víno z prvosenky na podporu srdce. Lze ji používat i vně jako hojivý obklad na spáleniny, proleženiny nebo bolestivé klouby, ale také jako koupel nebo pleťovou vodu. Zklidňuje organismus.

Čaj pijte při chřipce, rýmě, potížích se spánkem, při stresu, ale maximálně týden, a to dvakrát denně.

Obklady: Pro vnější použití si můžete připravit odvar – jednu polévkovou lžíci květů louhujte přes noc ve studené vodě, pak pět minut povařte, nechte vychladnout.Obklady jsou výborné na spáleniny nebo jako pleťová voda na čištění zánětlivé pleti. Vodu z prvosenky můžete použít i jako pleťovou masku, zlepšuje elasticitu pleti a působí proti vráskám. Z odvaru si také můžete udělat zábal na bolestivé klouby, protože působí antirevmaticky.

Květ podbělu zase uvolňuje hleny a užívá se při bolestech v krku, zánětech dásní a zánětech cest dýchacích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *