CATAMARAN NA PALI COAST TOUR ADVENTURE

Měl to být vrcholný zážitek naší cesty na Kauai. Týdenní předpověď slibovala jasné počasí. Ale jak už to tak bývá 5 dní před vyplutím se samozřejmě začala situace mrvit. Nakonec to dopadlo tak, že na pátek připadl přechod studeného pasátu s velmi silným deštěm a vysokými vlnami…

Tohle špatné počasí má docela přesnou předpověď. Začal boj s nervama. Zrušit celý trip, nebo to risknout a jet? V lepším případě zmokneme, nic neuvidíme a bude nám blbě z obrovských vln. V tom horším společnost celou plavbu zruší. Každý den se předpověď měnila…. Týden to máme zabookované a týden se měnilo počasí.

Naše plavba začínala ve 14 hodin a končila v 18 při západu slunce. Nebylo otázkou jestli silný déšť přijde, ale kdy přijde. 3 dny předem byla předpověď na mašli. Od 12 hodin heavy rain… Samozřejmě celou noc a celý následující den i víkend. Termín nebylo kam posunout, naplánovali jsme si to na poslední den pobytu. Přece jenom nejsme amíci, kteří to moc neřeší a proto jsou plavby vyprodané v podstatě měsíc dopředu. Náš termín byl volný jenom díky nejistému počasí. Den před plavbou to vypadalo že se fronta o hodinu zpozdí a zase pršet až mezi 15-16 hodinou. To už nám dávalo jistou šanci něco vidět, alespoň ze začátku. Například západ slunce nad Pacifikem, ale ten už jsme viděli mnohokrát.

Přišel den “ D“ a předpověď slibovala déšť až na 17-18 hodinu, navíc silný vítr. Hanka chytla nervy a začalo jí být šoufl už když jsme se blížili k přístavu. Kdo nezažil velké vlny na Pacifiku.. a teď nemluvím o velké zaoceánské lodi ale o 15ti metrové katamaránu ….! Naše skupinka postávala před dokem a všichni si zvědavě prohlíželi tu “ pidi-loď “ na které jsme měli ukousnout 60 námořních mil kolem pobřeží Na Pali.

Nakonec jsme vypluli podle plánu a hned ze začátku se k nám přidali delfíni VIDEO:

Proplouváme kolem pobřeží Na Pali – Nualolo Beach

Všechny tyhle útesy jsme s Hankou prošli „křížem krážem“ vrchem. Konkrétně tohle je Nualolo cliff.

Nualolo Clif. Na jehož zeleném vršku jsme stáli před dvěma, dny. Oproti ostatním lidem na katamaránu jsme měli nespornou topografickou výhodu. Útesy jsme viděli shora a teď i ze spodu.

Jeskyně Bright eye pod útesem AwaAwapuhi. Natáčelo se zde několik filmů. Za pěkného počasí se tady dá dojet na kajaku, nebo Malou lodí. Jeskyně má propadlý strop, přes který dolů padá vodopád až na hladinu Pacifiku. Úžasné!

Útes AwaAwapuhi, nahoře jsme šli krásný trail.

VIDEO: Útes AwaAwapuhi, přes který se blížíme k Honopu Beach

Jeden z mnoha vodopádů. Ty útesy na pozadí mají 850m! Je to něco nepředstavitelného. Mohutnost kolmych stěn si člověk uvědomí až tady dolů na lodi.

Odkrývá se nám Honopu Beach. Můj sen je se tu někdy, dostat. Není to však jednoduché a hodně záleží na počasí a odlivu. Pláž je rozdělena na dvě části a propojena ohromným skalním tunelem. Jednou se mě to určitě povede 😎

Ten tunel za námi, je trochu nešikovně vyfocený. Propojuje obě pláže Honopu. Jeho strop má přes 30 metrů! Za mojí rukou je levá, menší pláž.

No a je to tady… To jsme se načekali. Letos zcela uzavřená Kalalau Beach.

7x jsme na ní spali ve stanu! A teď ji vidim poprvé na vlastní oči z dálky a lodě. Nádhera a velká nostalgie.

Kalalau Beach. Na pozadí vysoké a na světě jedinečné útesy. Nahoře končí trail Kalepa ridge. Na tom nejvyšším levém výběžku jsme stáli.

Na Kalalau naše cesta končí, obracíme loď a jedeme vstříc silnému dešti a vlnám zpět. Předpověď se do puntíku vyplňuje. Zatím máme krásně. Na obzoru je už však znát změna počasí.

Tady si ale příroda vyhrála! Něco takového neuvidíte nikde jinde na Světě.

Počasí na cestu tam nám vyšlo víc než na jedničku. Před bouří se vždycky oceán zklidní a tak jsme paradoxně měli lepší podmínky než v jiné dny. Ale jak říkám jenom na cestě tam!….

VIDEO: Pobřeží Na Pali má co nabídnout a společně s Waimea kaňonem je to nejlepší co můžete na Kauai vidět.

Na katamaránu jsme si však užili mimo nádherných výhledů i pravou americkou pohostinnost. Dobrý katering se pozná tak že se doplňuje a tady se na ničem nešetřilo, mísy byly pořád plné masa, ryb, ovoce i zeleniny.

Hanka ani já jsme se nešetřili, měli jsme : “ dvě jitrničky, ne, ne tři jitrničky a dvě jelítka….“

Neřeknu vám jak chutná Maui pivo, protože ho nepiju, ale všechno ostatní bylo vynikající, AHI AHI (tuňák žlutoploutvý) na koriandru a římském kmínu, pomalu pečené vepřové KALUA, pití jaké si vzpomeneš a všeho tolik, kdo co spořádal. Amíci nedělají kompromisy, klobouk dolů. Minimálně cenu jednoho lístku jsme prožrali.

Tady už počasí vystrkuje růžky. Tropický liják skrápí pobřeží Na Pali. My jsme však stále v suchu.

Kolem Polihale Beach jsme proplouvali už jenom úzkou uličkou mezi silným deštěm na pobřeží zleva a lijákem na Pacifiku zprava.

Nebe se za námi úplně zavřelo a my jsme pluli plnou rychlostí zpět.

Ze západu slunce moc nezbylo, ale s tím jsme už tak nějak počítali. Šampaňské na závěr plavby bylo i tak.

Noční návrat

Nezbývá než říct MAHALO KAUAI 🌈

O tom jak jsme doběhli na poslední chvíli do kempu, a spustil se takový liják, že nám lezly po stanu žížaly vám napíšu příště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *