SOLNÉ DOLY WIELICZKA

Dnes nebudeme cestovat daleko. Zůstaneme v Evropě, malý kousek za hranicemi s Polskem. Necelých 15km od Krakowa se nachází solný důl Wieliczka.

Řekněte si, díra v zemi co je na tom zajímavého? Tento důl je ovšem zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Dokonce se o něm říká, že že vyniká i nad egyptské pyramidy.

Pokud čekáte pouze díru v zemi budete velmi překvapeni. Délka chodeb je více než 300km, ale zpřístupněna jsou však jen asi 2% z nich. Bez nadsázky se však dá říct, že v podzemí je ukryto celé město. Chodby jsou vykopané v šedé kamenné soli – ta připomíná spíše mramor než očekávané bílé krystalové struktury.

Do podzemí vás zavede česky hovořící průvodce po 380 dřevěných schodech až do hloubky 135m. Prohlídka dolu trvá téměř 3 hodiny a musím říct, že se jedná o nevšední zážitek. Nejvíc vás překvapí rozlehlost celého podzemí. Důl má 54 odpočívadel na dřevěném schodišti sahajícího až do hloubky 327m. Teplota v dolech je konstantní po celý rok a pohybuje se mezi 14 a 16°C.

Kdysi dávno  byla celá tato oblast zaplavena mořem. Doly  byly jedním z nejstarších  podniků, kde se nepřetržitě těžila sůl od 13 stolení. Řadí se tak k nejstarším solným dolům na světě. Sůl v té době byla velice ceněná, protože neexistovalo mnoho jiných způsobů konzervace potravin. Na přelomu 16. století pracovalo v podzemí 2 000 lidí, a za rok se vytěžilo přes 30 000 tun soli. Prodej soli tvořil třetinu zisků do státní pokladny.

V podzemí je vytesáno přes 3000 místností. Vše je krásně osvětleno a nechybí zde ani podzemní kaple, koncertní sál, restaurace, a dokonce se zde dá uspořádat i svatba. Podzemím protéká solanková řeka a slaná jezírka.

Můžete si zde také prohlédnout techniku, pomocí které se zde sůl těžila. Nechybí ani restaurace ve kterých se můžete zajít na oběd, kávu, nebo projít různé obchůdky se suvenýry.

Některá místa jsou vydřevena složitým lešením do výšky několika pater. Chodby lemují sochy, oltáře, reliéfy vyzdobené stěny a nádherné lustry, které dodávají místu neobvyklou atmosféru. Ani nebudete vědět na co se máte dívat dřív.

Zážitek z celé podzemní výpravy je opravdu neskutečný. Vstupné je 66 zlotých, tedy nějakých 380 korun, nebo 180 zlotých za rodinou vstupenku. Pokud chcete fotografovat, tak si ještě 10 zlotých připlatíte. Ovšem stojí to za to. Zde máte malou virtuální prohlídku z oficiálních stránek solného dolu. Najdete tu i aktuální informace o otvírací době nebo cenách vstupenek.

2 Responses

  1. Josef Velešík napsal:

    Ahojte, prosím opravte si informaci o množství pater – Vaše uváděné číslo 54 je číslo počtu „odpočívek“ dřevěného lezného schodiště, po kterém se sestupuje do patra č. 1. Tam začíná v hloubce 60m pod povrchem prohlídka dolu. Základní trasa prohlídka pak pokračuje přes 20 komor, do patra č. 3. Přístupných pro další trasy je pět pater. Poslední patro, 9, je téměř nepřístupné, je naplněno solankou, která se trvale pro udržení bezpečné hladiny spodních vod vyčerpává na povrch. Ze solanky se dále získává sůl, v množství cca od 10 do 16 tis.tun za rok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *