PŘES ANNINO ÚDOLÍ K PAPÍRENSKÉMU SPLAVU

Tento výlet byl posledním dílem do mé skládačky podél trasy Weisshuhnova kanálu a splavného úseku řeky Moravice. Ten začíná u bývalého lomu v Annině dolině u Radkova, poblíž zříceniny hradu Vikštejn.

začátek stezky v Podhradí

Vybrali jsme si k tomu nádherný slunečný den a pořádně prozkoumali všechna zákoutí tohoto malebného kraje. Mimochodem se zde nachází také přírodní rezervace Valach, kde v prudkých svazích Moravice roste starý bukový les.

podzim maluje

Řeka Moravice zde svižně teče údolím, kde bylo kolem jejího toku vyhlášeno chráněné území – Přírodní park Moravice

břehy Moravice

V jarních měsících, nebo při vypouštění přehrady Kružberk je právě tato část řeky asi nejkrásnějším úsekem na splouvání.

Rybářská chata

Kolem břehů můžeme pozorovat i takovéto mokřady, v kterých při troše štěstí lze najít užovku nebo raka.

Mokřady na Moravici

Nádherné jsou však také Radkovské louky, které v této části tvoří břehy Moravice. Dá se na ně přejít přes Větřkovický mostek, který je široko daleko jedinou spojnicí s druhým břehem .

Mostek přes potok

V toto roční období jsou stezky kolem řeky asi nejkrásnější.

Jen o malý kousek dál je obora Jelenice, která je zaměřena na chov daňků, muflonů a jelenů. Zrovna teď mají daňci říji a jejich „rochání “ bylo slyšet na kilometr daleko.

Stezka podél řeky

Papírenský splav, neboli Weisshuhnův jez, plní zcela zásadní funkci na zásobování Weisshuhnova kanálu vodou.

Papírenský splav

Od splavu je prokopán přes Kozí hřbet 35m dlouhý tunel a právě zde začíná Weisshuhnův kanál, který teče až do Žimrovické papírny.

mostek vedoucí přes Kozí hřbet k Papírenskému splavu

A zajímavost na závěr:   Od roku 1926 využívají vodu z náhonu dvě Francisovy horizontální spirálové turbíny, které vyrobí cca 1/6 elektrické energie pro Žimrovické papírny v provozu je momentálně jen jedna z nich.

Ještě v roce 1981 zde pan Biler zaučoval střelmistra, který měl na starosti rozbíjet ledy v náhonu. Dnes už se však led neodstřeluje, když voda zamrzne zastaví se i turbína.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *