HANALEI VALLEY

Tento unikátní kus přírody, je dodnes obděláván tradičním havajským způsobem. Jde o velmi úrodné údolí kousek za městečkem Hanalei. Pěstuje se tu i tradiční havajská plodina Kolokázie jedlá, neboli Taro.

Hanalei Valley – Kauai

Tato plodina byla a dodnes je hlavním zdrojem škrobu v kuchyni. Z rostliny se sklízí kořen, který se následně rozemele na takovou bílou lepkavou kaši.

zavlažovací kanály políček s Tarem

Samotné Taro se moc jíst nedá, i když pasta se v marketech prodává. Havajci však mají Taro rádi. Je to spíš surovina, která se přidává do různých pokrmů. Více se o Kolokázii dočtete v mém příspěvku.

Duha nad Hanalei valley

Vzhledem k tomu, že údolí se nachází pod nejdeštivějším místem na světě, zde občas dochází k menším záplavám. Prohlédněte si vodopády stékající z náhorní plošiny Alakai v Národním parku Kokee.

zaplavené údolí Hanalei

Záplavy jsou zde běžné, i když tato z 15. dubna roku 2018 byla docela extrémní. Jednalo se o světový rekord v množství vody která napršela za 24 hodin. No ony ty srážky vlastně napršely za 8 hodin. Psal jsem o tom v příspěvku PADL SVĚTOVÝ REKORD V ÚHRNU SRÁŽEK. Tyto údaje už však běžný Evropan není schopen vůbec pochipit, protože takové množství vody normálně v ČR napadne za celý rok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *