WEISSHUHNŮV KANÁL

Všem, kteří se zajímají o technické památky, mám tip na parádní výlet zcela bez lidí.

Navštívili jsme unikátní vodní dílo které je dlouhé téměř 4 kilometry.

Náhon najdete mezi Vítkovem a Hradcem nad Moravicí, kde ve skalnatém terénu přivádí vodu z řeky Moravice až do papírenského závodu.

Tento kanál nechal vybudovat v r. 1891 podnikatel Weisshuhn.

Když přišel Carl Weisshuhn požádat geodézii v Opavě o vyměření vodního náhonu pro zamýšlenou papírnu v Žimrovicích, sklidil posměch. Prý je stavba takovéhoto díla ve skalnatém terénu nemožná.

Pan Weisshuhn se však nevzdal, celý kanál se svými syny důkladně vyměřil a osobně vypracoval projekt. Na pomoc si přivolal dělníky z Itálie, kteří měli zkušenosti ze staveb železnic a ražbou tunelů.

A tak za neuvěřitelných 11 měsíců byla stavba hotova a spuštěna do provozu. I na dnešní poměry se jedná zcela ojedinělé úsilí.

Výsledkem je 3,6 kilometru dlouhé unikátní vodní dílo se dvěma akvadukty a původně třemi tunely, jeden se už zřítil. 

Carl Weisshuhn využíval vodní kanál pro plavení dřeva i pro výrobu elektrické energie. Dřevo do papírny bylo plaveno až do roku 1966 ze vzdálenosti 60km. Dvě Francisovy turbíny z roku 1927 vyrábějí při vyšším průtoku vody v náhonu elektrickou energii dodnes.

Ve skalnatém svahu, je vybudován papírenský splav, kde je proražen 4–5 metrů široký a 45 metrů dlouhý tunel který zásobuje vodou celý kanál.

V tomto místě překonává takzvaný Kozí hřbet a „kaňon“ zde dosahuje od hladiny řeky na úbočí výšky 150 m

Průměrná hloubka náhonu se pohybuje od 60 do 120 centimetrů. Na konci, v areálu papírny dosahuje hloubky 2,8 metru. Jeho šířka je po celé trase čtyři metry.

Určitě se divíte že v kanálu není žádná voda. Jednou za rok se totiž voda na týden vypouští a probíhají nutné opravy. Výhodou je prohlédnout si celou stavbu i z jejího dna nebo se třeba mrknout do tunelu. Když budete pozorní, můžete zahlédnout i takovéto parádní zkameněliny. Na druhý den den už byl kanál zase zaplaven průzračně čistou vodou.

Na vlastní kůži tak můžete zažít pocit jak vypadají levady na Madeiře. I když ty jsou mnohem delší (až desítky kilometrů) a široké jen jeden metr. Přesto má toto místo působivou atmosféru, která levady připomíná.

Weisshuhnův vodní náhon je z velké části volně přístupný. K jeho začátku se dostanete po červené turistické značce ze Žimrovic směrem na Vítkov – Podhradí. Není však úplně snadné najít k němu přístup. Pomůžou vám třeba mapy.cz

Že je voda z Moravice čistá dokazují i raci na březích náhonu.

V překrásném údolí řeky Moravice zapadá toto vodní dílo nenásilně a přirozeně do krajiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *